HOME ABOUT PNVV MEMBERS PRESS LEGISLATION NATIONAL NETWORK PNVV ADVERTISING LINKS USEFUL INFORMATION REGISTRATION CONTACT
 
   
 
ADVERTISING
NEWS PNVV
 
Vin Romania
Gala Vinului
Festivinum
Razboiul Supermarketurilor
Infoaliment
Press releases

Conferinta de presa
Luni, 02.02.2009, ora 11:00, Patronatul National al Viei si Vinului a organizat, la sediul Minister

News

Programul conferintelor PNVV
In perioada februarie - martie 2010, PNVV va organiza, in cadrul proiectului "Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial

separatorComunicat de presa - Antrepozitare fiscala si accize - 02.09.2009separator
separator
Bucuresti
1 septembrie 2009

Avand in vedere aparitiile din presa din ultimele zile referitor la solicitarea Patronatului National al Viei si Vinului catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si la Ministerul Finantelor Publice privind modificarea plafonului maxim permis pentru producerea, detinerea si comercializarea vinului, in afara unui antrepozit fiscal (art. 168 si art. 178 din Codul Fiscal), pentru o clara perspectiva asupra acestui subiect, comunicam urmatoarele:
–    Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.
–    Potrivit informatiilor oficiale, productia medie anuala de vin este de 5,5-6 mil. hectolitri. Conform informatiilor obtinute de la producatorii de vin (din studii de piata) <b>piata “organizata/oficiala” a vinului este de 1,2-1,5 mil. hectolitri de vin.</b> Diferenta rezultata de cca. 4,5 mil hectolitri, reprezinta autoconsum si piata nelegala.
–    Art. 176 din <b>Codul Fiscal</b>, prin trimitere la Anexa 1, prevede ca vinul linistit este accizat in Romania cu acciza zero, ca si in toate celelalte tari viticole membre UE.
–    Art. 170 din Codul Fiscal excepteaza de la obligatia generala de a produce, detine sau comercializa vinul de catre o persoana fizica, destinat consumului propriu familial, in cadrul unui antrepozit fiscal, fara limitarea productiei, depozitarii sau comercializarii la o anume cantitate.
–    Art. 178 din Codul Fiscal excepteaza de la obligatia generala de a produce, detine sau comercializa vinul, doar in cadrul unui antrepozit fiscal, in limita a maximum 200 de hectolitri.

PNVV solicita definirea si ajustarea celor doua notiuni: cantitatea de vin destinata consumului propriu familial, respectiv limita admisa micului producator exceptat de la obligatia de a se autoriza ca antrepozitar in vederea producerii vinului. Aceasta solicitare are la baza urmatoarele argumente privind consumul de vin:
–    La recensamantul din 2002 s-a calculat numarul de membri ai unei gospodarii ca fiind de 2,9 persoane (“gospodaria fiind gruparea de persoane, de regula prin relatii de rudenie, care locuiesc si gospodaresc impreuna”). Conform INS, consumul mediu pe cap de locuitor este de cca. 27 litri, astfel, consumul unei gospodarii poate fi calculat oficial astfel: 2,9 persoane x 27 litri/capita = 78,3 litri/an.
–    Studiile de specialitate in domeniul consumului de vin arata ca este recomandat un consum zilnic de circa 0,4 litri/persoana/zi (doua pahare de vin), excesul putand dauna sanatatii. Un calcul simplu conduce la un consum potential de cca. 430 litri/an pentru fiecare gospodarie (0,4 litri vin x 0,29 persoane x 365 zile).
Ca urmare, in vederea insanatosirii mediului de afaceri, Patronatul National al Viei si Vinului a propus celor doua ministere ca la proxima modificare a Codului Fiscal sa se analizeze introducerea unei limite de productie pentru autoconsum (30 hl/an) si coborarea plafonului maxim pentru care nu este necesara obtinerea autorizarii de antrepozitare fiscala (de la 200 hl la 30 hl/an). Asa dupa cum am aratat mai sus, cantitatea de 30 hl/an este foarte acoperitoare fata de ceea ce inseamna autoconsumul (0,783 hl/an) si recomandarile privind o viata sanatoasa (4,3 hl/an) pentru o gospodarie.

Efecte pozitive create in economie: eliminarea concurentei neloiale a celor care produc cantitati de fapt industriale, fiscalizarea profitului si a TVA-ului (pierdere a bugetului de stat estimata de PNVV la 70 – 100 mil euro/an, calculand pretul mediu al unui litru de vin la 1 euro), protejarea consumatorilor prin controlul calitatii vinului introdus pe piata.

O alta solicitare a PNVV catre cele doua institutii se refera la stabilirea accizei la vinul spumos/spumant la valoare zero. Toate statele membre ale UE producatoare de vin (exceptie Germania si Ungaria) au stabilit nivelul accizei la valoarea 0 (zero) la vinul spumant, incurajand astfel productia viticola si comertul cu vinuri, ceea ce, in mod evident, conduce si la obtinerea de venituri superioare pentru bugetele nationale.
    Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992, privind apropierea ratelor accizelor la alcool si bauturi alcoolice permite statelor membre stabilirea valorii zero atat pentru vinurile linistite, cat si pentru cele spumoase.

Ovidiu GHEORGHE
DIRECTOR GENERAL



Aparitii in presa
Producatorii mari de vin sunt concurati de micii fermieri (Adevarul)

Patronatul Viei vrea sa taie portia de zaibar a romanilor (Curentul)

Vinul de casa, in productie limitata (Evenimentul zilei)

Patronatul Viei cere limitarea cantitatii de vin produs in gospodarii la 30 hl/ an (Gardianul)
Limitarea productiei casnice de vin ar elimina concurenta neloiala si evaziunea fiscala (Curierul National)
Patronatul Vinului solicita introducerea unei limite de productie pentru autoconsum la 30 hl/ an (Bursa)
Taxe la zaibar (Ziua)



separator
28-01-2010
In perioada februarie - martie 2010, PNVV va organiza, in cadrul proiectului "Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial
08-01-2010
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
08-01-2010
In data de 16 septembrie 2009, plenul Camerei Deputatilor a aprobat cu 198 voturi pentru, 5 contra si 7 abtineri proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, act normativ ce urmeaza sa fie promulgat de Presedintele Romaniei.
Page:  1 

This website is cofinanced by
The European Social Fund through The Sectorial Operational Programme for the Development of Human Resources 2007 2013

Invest in people!
logo
 
 
Copyright The National Vineyard Growers and Wine Producers Association (PNVV) from Romania
NetDesigner.ro